Wat zijn de oorzaken van een slechte adem?

Je kent het vast wel, je bent gezellig in gesprek met iemand en opeens komt er een onprettige keur uit diegene z’n mond. Een slechte adem. Een slechte adem is voor beide partijen vervelend. Iemand met een slechte adem kan zich heel onzeker gaan voelen. Helemaal wanneer hij niet wat de oorzaak van een slechte adem is en hoe een slechte adem te voorkomen. We leggen je hier mogelijk oorzaken van een slechte adem uit.

Oorzaken slechte adem

Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat onvoldoende of slecht poetsen van de tanden de oorzaak is van een slechte adem. Uiteraard kan dit een oorzaak zijn, maar een slechte adem wordt hier niet altijd door veroorzaakt. Een slechte adem kan veel verschillende oorzaken hebben. Hier een aantal mogelijke oorzaken:

  • Ontstoken tandvlees
  • Droge mond
  • Amandelstenen
  • Voeding
  • Onderliggende aandoeningen
  • Ruwe tong

Ontstoken tandvlees

Met een tandenborstel kan je veel vuil van je tanden halen, maar je borstel komt niet op alle plekken in je mond. Het is daarom ook belangrijk dat je dagelijks flost. Wanneer je naast het poetsen van je tanden niet flost, kunnen etensresten zich ophopen tussen je tanden en tandvlees met als gevolg ontstoken tandvlees. Ontstoken tandvlees is niet alleen heel onprettig, het zorgt ook voor een onaangename geur.

Droge mond

Een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door een droge mond. Een droge mond ontstaat wanneer er onvoldoende speeksel aangemaakt wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen stress, roken en alcohol en medicijngebruik een droge mond veroorzaken.

Amandelstenen

In de achterzijde van je mond zitten je amandelen. In je amandelen zitten kleine nissen waarin etensresten zich kunnen ophopen. Wanner de etensresten niet tijdig verwijderd worden, veranderen de etensresten door de bacteriën in je mond in amandelsteentjes. Amandelstenen ruiken erg vies en vaak de oorzaak van een slechte adem.

Voeding

Voeding heeft ook invloed op je adem. Wanneer je veel gekruid eten eet, blijft de geur vaak lang in je adem zitten. Zo merk je vaak bij mensen uit andere culturen met andere eetgewoontes dat ze anders uit hun mond ruiken dan wij Nederlands. Ook zuivel en suikers zijn geliefd bij bacteriën in je mond die zorgen voor een slechte adem.

Onderliggende aandoeningen

Een iets minder voorkomende oorzaak van een slechte adem zijn onderliggende aandoeningen zoals problemen met de nieren, lever, darmen of stofwisseling kunnen een onaangename mondgeur veroorzaken.

Ruwe tong

Eén van de belangrijkste veroorzakers van een slechte adem is je tong. Je tong is voor bacteriën de ideale plek om zich te nestelen. Doordat mensen vaak vergeten de tong schoon te maken, krijgen bacteriën alle ruimte.

Slechte adem voorkomen

Iedereen wil een slechte adem voorkomen. Dagelijks goed je tandenpoetsen helpt hierbij, maar is niet de enige oplossing. Goed je tanden flossen en spoelen met mondwater draagt ook bij aan een frissere adem. Geeft dit nog onvoldoende resultaat, dan heb je nog tal van speciale middeltjes die de groei van bacteriën in je mond en op je tong tegengaat.